Ziekte en gezondheid

(kat) 

Endoparasieten

Cryptosporidium

Cryptosporidiosis bij katten

“...Cryptosporidiosis is een parasitaire ziekte, veroorzaakt door eencellige organismen. De parasieten beschadigen de darmwand, waardoor voeropname, groei en gezondheid verslechteren (malabsorptie, diarree).
Deze eencelligen zijn bijzonder klein, en daardoor met normale testmethodes onder de microscoop moeilijk te ontdekken. De eitjes van cryptosporidium zijn extreem taai en met chloor of andere schoonmaakmiddelen niet uit te roeien. Enkel langdurige blootstelling aan ammonia of extreem hoge temperaturen kunnen de eitjes vernietigen....”
(Bron: cattery van de Moeshoek)

lees meer...

Cryptosproridium: a particularly nasty type of Coccidia

“...Coccidia are a common parasite of young puppies and kittens. They are single celled organisms that cause diarrhea as they reproduce inside intestinal cells, ultimately killing the cell inside which they divide. As their numbers increase, so does the number of intestinal cells being killed until so many cells are killed that the host animal dies from its severe bloody diarrhea or the host’s immune system wins and kills off the coccidia.
[...]
Cryptosporidium are similar to coccidia and, until recent advances in molecular biology showed us otherwise, they were believed to be simply another species of coccidia. They have some particularly unpleasant features...
[...]
This is a very important and very bad thing so we will say it again: the thin-walled oocyst infects the host over again from the beginning. No contaminated water needed. No dirty fur necessary. This is now a self-perpetuating infection...”
(Bron: Mar Vista Animal Medical Center)

lees meer...

Een ervaring met cryptosporidia

“Dit verhaal gaat over het verdriet dat de parasiet in de darmen van het poesje op het beloofde adres waar onze Tommie naar toe zou verhuizen veroorzaakte: cryptosporidia...”
(Bron: cattery van de Moeshoek)

lees meer...

Giardia

Diarree bij kittens (de rol van Giardia-infecties

“Wanneer groepen katten in dichtbevolkte situaties worden gehuisvest, zoals in catteries, kunnen infectieziekten en parasieten eerder problemen veroorzaken. Hoe groter het aantal dieren (overbevolking), des te groter wordt de kans dat stress een rol gaat spelen en de dieren gevoeliger worden voor infecties. Vooral parasieten, waarvan de eitjes direct besmettelijk zijn voor andere dieren, kunnen dan een rol gaan spelen.
Hiervan is een eencellig zweepdiertje (protozo) Giardia duodenalis (ook G. intestinalis of G. lamblia genoemd) een voorbeeld. Deze parasiet bevindt zich in het maagdarmkanaal en veroorzaakt hier verstoringen bij de vertering en de absorptie van voedingsstoffen. Het darmepitheel wordt aangetast en er treedt diarree op...”
(Bron: Nederlandse RasKatten Vereniging)

lees meer...

Diarree bij de kat veroorzaakt door Giardia

“Een oorzaak die vaak over het hoofd gezien wordt is diarree ten gevolge van Giardia. Giardia is een flagellaat (= een protozoaire parasiet) en bestaat uit een meercellig organisme, dat voorkomt in diverse ontwikkelingsstadia.

Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden, 10-20% van de diarree bij honden wordt veroorzaakt door giardia. Onze ervaring is dat bij katten met diarree er zeer zeker aan giardia gedacht moet worden.

Vooral bij katten jonge katten komt giardia voor en het wordt minder vaak gevonden bij oudere katten. Let vooral op als er kittens uit een cattery, asiel of boederij met diarree aangeboden worden dat er giardia in het spel kan zijn...”
(Bron: Dierenkliniek Wilhelminapark)

lees meer...

NB In dit artikel wordt o.a. ingegaan op de Idexx Giardia Snaptest, een test gericht op DNA van Giardia waardoor het niet meer noodzakelijk is dat ze levend aan worden getoond (en dus een supervers monster ontlasting ook niet langer noodzakelijk is).

Giardia

“...De behandeling bestaat uit een kuur met Metronidazol of Fenbendazol. Ook Albendazol wordt genoemd als effectief, maar dit zou met name bij katten ernstige bijwerkingen kunnen geven. Alleen Metronidazol is officieel geregistreerd voor gebruik bij hond en kat voor deze infectie. In een groep dieren moeten alle dieren behandeld worden, niet alleen de dieren met diarree. Verder kan het zinvol zijn om extra vezels voeren.
Een vezelrijk dieet of vezels toevoegen aan het voer, zou de aanhechting van parasiet aan de darmwand tegengaan of in ieder geval afremmen. We hebben dan ook goede ervaringen met het geven van Protexin® Pro-fibre aan honden en Isogel® aan katten bij de behandeling van een Giardia infectie. Om een optimale weerstand en een gezond evenwicht te creëren in de darm, is het zeker aan te bevelen om gedurende een periode van 6 weken pro-biotica te verstrekken ( Protexin® Pro-soluble)...”
(Bron: WHG Dierenartsen)

lees meer...

Giardia. Een echte bedreiging.

Folder waarin dieper wordt ingegaan op Giardia, de diagnose en de behandeling ervan met Panacur.
(Bron: Intervet)

lees meer...

Testen op Giardia

Hiervoor verwijzen we naar de pagina 'Tests en onderzoeken'.
(Bron: cattery van de Moeshoek)

lees meer...

Toxoplasma gondii

Toxoplasma en de kat: de werkelijkheid en de talrijke misverstanden

“De kat speelt een centrale rol in de verspreiding van Toxoplasma. De rol van de kat als directe besmettingsbron voor de mens is echter verwaarloosbaar! Deze op het oog vreemde tegenstelling leidt tot onnodige misverstanden ten koste van de kat.
Doel van dit overzichtsartikel is duidelijkheid scheppen over waar de werkelijke risico's liggen van besmetting van de mens...”
(Bron: Diereartsenpraktijk Bladel-Hapert)

lees meer...

Toxoplasmose

“Een eencellige parasiet, Toxoplasma gondii, veroorzaakt de zeer algemeen voorkomende infectieziekte toxoplasmose. Vrijwel alle diersoorten en de mens kunnen besmet raken.
De parasiet maakt verschillende stadia door gedurende zijn levenscyclus. Katachtigen, wild en gedomesticeerd, zijn eindgastheer. Zij zijn de enigen waarbij een stadium van de parasiet voorkomt waarbij oöcysten (een soort eitjes) gevormd kunnen worden. Alle andere dieren, inclusief de mens, zijn tussengastheren. Zij kunnen besmet raken met de parasiet, en de parasiet kan ook aan andere dieren overgedragen worden doordat de dieren elkaar opeten. In geen van deze tussengastheren kunnen echter oöcysten gevormd worden. Uiteindelijk zijn de katachtigen altijd het oorspronkelijke reservoir van Toxoplasma...”
(Bron: RIVM)

lees meer...

Wormen - algemeen

Wormen bij katten, futiliteit of realiteit?

“Een kat in huis brengt veel gezelligheid, maar voor haar verzorging is zij volledig van u afhankelijk. U doet er zelf alles aan om haar zo goed mogelijk te verzorgen. Terecht dat u denkt: "Waarom zou nu juist mijn kat wormen krijgen?". Aan uw verzorging ligt het dus niet. Maar waarom heeft uw kat dan toch wormen? Hoe kan zo'n besmetting dan plaatsvinden?
...”
(Bron: Dierenasiel "de Dierenstee")

lees meer...

Ontwormingsschema

Kitten:
Vanaf 4 weken leeftijd iedere maand ontwormen totdat het kitten een half jaar oud is.
Volwassen katten:
Katten die vaak buiten zijn minstens 4 x per jaar ontwormen.
Katten die altijd binnen zijn 1 tot 2 keer per jaar ontwormen.
(Bron: Dierenartsenpraktijk Walcheren)

Wormen in beeld

Beeldmateriaal van diverse wormsoorten en hun verschijningsvormen die bij de kat kunnen voorkomen.
(Bron: cattery van de Moeshoek)

lees meer...

Spoelworm (Toxocara cati / Toxocaris leonina)

Spoelwormen; een risico voor de gezondheid van mens en dier

“...Spoelwormen zijn tot 18 cm lange, roze wormen die in de dunne darm van de hond en de kat leven. Eigenaren zien ze soms in de ontlasting of nadat ze zijn uitgebraakt. Ze lijken dan wat op elastiekjes. Spoelwormen produceren een gigantisch aantal eieren. Eén worm kan zo'n 200.000 eieren per dag produceren...”
(Bron: J.H. Boersema (dierenarts-parasitoloog), Toxocaraplein.org)

lees meer...

Lintworm (Taenia taeniaeformis / Dipylidium caninum)

Lintworm

“Lintwormen bij de hond en de kat zijn te herkennen aan hun platte en witte uiterlijk. Soms kunt u zien dat, als ze net uit de anus zijn gekropen, deze witte lintwormsegmentjes nog bewegen. Ze zijn dan ca. 1 tot 1 1/2 cm lang. Na enige tijd aan de buitenlucht te hebben blootgestaan verschrompelen ze tot de grootte van een rijstkorrel of een komkommerpit, deze segmenten (delen) van de lintworm bevatten grote hoeveelheden lintwormeitjes. De eipakketten worden door uw huisdier overal in huis verloren en vaak kapot getrapt zodat de inhoud zich in de vloerbedekking kan verspreiden...”
(Bron: DierenartsOnline)

lees meer...

Haakworm (Ancylostoma tubaeforme)

Haakwormen

“Haakwormen zijn veel voorkomende parasieten in de dunne darm van honden en katten. Hoe haakwormen worden overgedragen: Katten kunnen worden besmet door het ongewild inslikken van de larven van de haakworm via besmette grond of via larven die actief door de huid heendringen. Een andere manier van besmetting is via het inslikken van besmette prooidieren (bijvoorbeeld muizen)...”
(Bron: Novartis Animal Health)

lees meer...

Zweepworm

Zweepworm

“Zweepwormen zijn parasieten die vaak voorkomen in de dikke darm van honden; ze zijn dun en 5-7 cm lang. Zweepwormen gebruiken hun mond als een speervormig zwaard waarmee ze in de darmwand steken en deze doorboren en ze leven van het vrijkomende bloed en weefselvloeistoffen...”
(Bron: Novartis Animal Health)

lees meer...

Hartworm (Dirofilaria immitis)

Titel

“Een parasiet die veel problemen kan veroorzaken is de hartworm. Honden en katten krijgen hartworm doordat ze worden gestoken door een muskiet die larfjes van de hartworm met zich meedraagt. Deze larven groeien in de hond of kat uit tot wormen van wel 30 cm lang. De wormen nestelen zich in het hart en de longslagaders waar ze jarenlang overleven en het hart en de omliggende weefsels beschadigen. De besmetting met hartworm kan er uiteindelijk voor zorgen dat de hond of kat doodgaat...”
(Bron: DierenartsOnline - Pfizer Animal Health)

lees meer...

 
 
cattery van de Moeshoek, 2009
laatste update: 03 januari 2009
 

DISCLAIMER
Wanneer u een van de bovenstaande koppelingen bezoekt, gaat u naar een website die door een andere partij wordt bestuurd.
Cattery van de Moeshoek is niet verantwoordelijk voor de informatie of inhoud op andere sites.