Ziekte en gezondheid

(kat) 

Oog

Oog - algemeen

De ogen

“Na de geboorte van een kitten blijven de ogen gemiddeld tot 7 à 10 dagen gesloten. Gemiddeld gaan ze na 10 tot 14 dagen open. Het duurt gemiddeld 2 tot 3 dagen voordat beide ogen geopend zijn. Ze leren ze heel snel goed te gebruiken.
In het begin is het netvlies nog niet helemaal ontwikkeld en is het gezichtsvermogen nog slecht. De jonge kat moet leren om de beelden die op het netvlies vallen, te interpreteren. Ook moeten de hersenen de ontvangen prikkels leren verwerken. Hierdoor ziet een kitten de eerste 3 maanden minder goed dan een volwassen kat. Na die 3 maanden worden de ogen een bijzonder belangrijk zintuig van de kat...”
(Bron: Weetjesoverkatten.nl)

lees meer...

Oogproblemen - algemeen

Oogaandoeningen (hond, kat)

“Ogen zijn een kostbaar bezit. Daarom is het van belang dat we verstandig omgaan met aandoeningen van deze zintuigen. Onderstaand een overzicht van de belangrijkste oogaandoeningen. Na het lezen van dit overzicht zal het u hopelijk duidelijk zijn waarom wij als dierenarts en paraveterinair u meestal zullen adviseren om langs te komen met een hond of kat met oogklachten. Het is namelijk voor een goede en verantwoorde behandeling zeer essentieel om een goede diagnose te stellen!...”
(Bron: Westerhuis, Kliniek voor Gezelschapsdieren)

lees meer...

Erbliche Augenkrankheiten bei Katzen

Duitstalig overzicht van bewezen erfelijke oogafwijkingen en van rastypische oogproblemen zonder aangetoonde erfelijkheidsfactor.
(Bron: Dortmunder Kreis - DOK -)

lees meer...

Conjunctivitis
(bindvlies-ontsteking)

Conjunctiva - Oogaandoeningen veroorzaakt door het katte-herpes virus

“Het katte-herpes virus veroorzaakt bij een acute infectie vooral problemen van de luchtwegen, niezen en neusuitvloei. De ooguitvloei is oorspronkelijk waterachtig maar verandert na ongeveer 1 week in etterige uitvloei. De oogslijmvliezen zijn erg rood, soms knijpen de poezen de oogleden toe. Meestal zijn beide ogen aangetast. Deze vorm zien we vooral bij kittens en jonge volwassen dieren. Een voorbijgaande vermindering van de traanproductie is mogelijk. In een aantal gevallen wordt ook het hoornvlies aangetast...”
(Bron: Diergeneeskundig Informatiecentrum Over Ogen, Hemiksem, BE)

lees meer...

Voor een foto van een poes met Herpes conjunctivitis, klik hieronder
(Bron: Diergeneeskundig Informatiecentrum Over Ogen, Hemiksem, BE)

lees meer...

Corneale sekwester

Corneale sekwester

“De juiste oorzaak is tot nu toe nog onbekend. Mogelijk is er een verband tussen de vorming van een corneale sekwester en het voorkomen van bv. entropion, irritatie door omgevende haren, droge ogen, wegname van 3° ooglid, infectie, rhinotracheitis virus, uitpuilende ogen of minder frequent knipperen.
Waarschijnlijk is de kwaliteit van het hoornvlies bij aangetaste poezen minder goed. Er is een predispositie bij Pers en Siamees, mogelijk speelt erfelijkheid een rol maar dit is nog niet bewezen…”
(Bron: Diergeneeskundig Informatiecentrum Over Ogen, Hemiksem, BE)

lees meer...

Voor een foto van een poes met een corneale sekwester, klik hieronder
(Bron: Diergeneeskundig Informatiecentrum Over Ogen, Hemiksem, BE)

lees meer...

Ectropion

Ectropion

“Bij Ectropion hangt zoals de foto links laat zien het onderste ooglid naar beneden waardoor vuil en stof naar binnen kunnen dringen...”
(Bron: v.h. Cupressocyparis Hof bouviers)

lees meer...

Entropion

Entropion bij de kat

“Entropion is het naar binnen krullen van een deel of van gans de ooglidrand. Er bestaan verschillende vormen vb. hoog-, middel- en laaggradig. Meestal is enkel het onderooglid omgekruld. Als het ooglid langs de neuskant is omgekruld, spreken we van mediaal entropion.
Haren van de huid wrijven tegen de oogbol en veroorzaken irritatie. De poes traant en knijpt de oogleden meer toe. De slijmvliezen zijn roder. Het hoornvlies kan ontstoken geraken. Ook defecten zijn mogelijk d.w.z. oppervlakkige of diepe indeukingen in het hoornvlies, uitzonderlijk evoluerend naar een perforatie...”
(Bron: Diergeneeskundig Informatiecentrum Over Ogen, Hemiksem, BE)

lees meer...

Foto's van een Britse korthaar met entropion, voor en na de operatie
(Bron: Diergeneeskundig Informatiecentrum Over Ogen, Hemiksem, BE)
voor de operatie: na de operatie:
lees meer... lees meer...

Voor een foto illustratie van de operatie bij een Rottweiler met entropion, klik hieronder
(Bron: Dierenkliniek Causus, Oudenburg, BE)

lees meer...

Operatie bij Leo

Deens- en Engelstalig artikel over Noorse boskat Leo, die een operatie moest ondergaan om zijn oogaandoening te verhelpen. Een artikel met inzichtgevende foto's in wat een operatie bij entropion inhoudt.

“When we moved we also changed our vet and he saw Leo for the first time in Januray for his annual shots. He saw him again one week ago, when Leo's eye started to have some fluid coming from it once again. His diagnosis: one of Leo's lower eye lids were turning inward rather than outward thus causing the eye to be irritated and discharge clear fluid...”
(Bron: Cattery Gyldenløve)

lees meer...

Feline Uveitis (iris-ontsteking)

Uveïtis

“Uveïtis is een ontsteking binnen in het oog. De pupil knijpt samen tengevolge van deze ontsteking. Daardoor kan de iris uiteindelijk met de lens vergroeien...”
(Bron: dierenkliniek Brouwhuis)

lees meer...

Feline Uveitis

Engelstalig artikel geïllustreerd met foto's

“Uveitis is inflammation of the uveal tract, which is the pigmented, vascular part of the eye. This includes the iris (this is the colored part of the eye that forms the pupil), ciliary body, and choroids. The uveal tract (or "uvea") is all in one piece, and is shaped like a hollow ball with a large slit in it, that fits inside the eyeball. The slit is the cat's pupil, and the rest of the ball is the iris, ciliary body, and choroid which all "blend" together as a vascular cup. Therefore, if the iris is inflamed, it is likely that the ciliary body and choroid are involved too, either slightly or severely...”
(Bron: Animal Eye Care LLC)

lees meer...

Foto van een poes met anterior uveitis van het linker oog
(Bron: Diergeneeskundig Informatiecentrum Over Ogen, Hemiksem, BE)

lees meer...

Glaucoma (oogdruk-verhoging)

Glaucoma of oogdrukverhoging

“Bij glaucoom is er sprake van een verhoogde oogdruk. De hoeveelheid vocht in de voorste oogkamer is te veel in verhouding met de ruimte. De verhouding tussen de aanmaak en afvoer van het kamerwater is gestoord.
De normale oogdruk ligt tussen 15 en 22 mm Hg. Ten gevolge van de hoge druk in de voorste oogkamer ontstaat er druk op de oogzenuw. Zenuwvezels kunnen hierdoor kapot gedrukt worden, waardoor gezichtsvelduitval ontstaat...”
(Bron: Dierenkliniek Causus, Oudenburg, BE)

lees meer...

Klik hier voor een voorbeeld van een door Glaucoom aangetast kattenoog
(Bron: Hill's Eye Atlas)

lees meer...

Glaucoma in Veterinary Patients

Engelstalig artikel met o.a. foto's van (de behandeling van) patienten met glaucoom.

“Glaucoma remains a leading cause of blindness in veterinary patients. Because of the nature of the disease, many pets are presented at a time when it is not possible to restore vision to the first eye affected.
Glaucoma is very difficult to treat in our pets. Unlike humans where medication resolves over 80% of the cases of glaucoma, surgery is usually required in veterinary patients. The goal of the veterinary ophthalmologist in treating a pet with glaucoma is to restore vision when possible and, if vision is not possible, to help your pet remain pain-free.
Your veterinary ophthalmologist teamed with your regular veterinarian will recommend appropriate therapies suitable for your pet and your circumstances...”
(Bron: Zigler Veterinary Professional Corporation)

lees meer...

Progressieve Retina Atrofie (PRA)

PRA bij de kat

“PRA is de samengetrokken schrijfwijze van de aandoening Progressieve Retina Atrofie. Dit is een aandoening van de retina, het netvlies. Het netvlies bevat staafjes en kegeltjes: lichtgevoelige cellen (fotoreceptoren) die de kleur en/of intensiteit van de lichtprikkel vertalen in een signaal voor de hersenen. Dankzij deze fotoreceptoren kunnen mens en dier zien.
Bij PRA degenereert het netvlies: de bloedvaatjes die het netvlies voeden en die afvalstoffen afvoeren, worden dunner en minder talrijk en de staafjes en kegeltjes verdwijnen, bij de meest voorkomende vorm het eerst aan de buitenrand van het netvlies...”
(Bron: drs. A.L. Leipoldt, zoals gepubliceerd in 'Ticked')

lees meer...

Progressieve retina atrofie (PRA) bij de kat

Het eerste verschijnsel van PRA bij de kat is nachtblindheid. Dit verschijnsel blijft nogal eens onopgemerkt. De pupillen blijven wijder open staan en vernauwen te langzaam als er met een fel lampje in het oog wordt geschenen. Het gehele proces verloopt pijnloos. De kat wordt sluipend blind en er is, tot op heden, geen behandeling bekend om het proces te stoppen ofte genezen. In het eindstadium van PRA treedt soms ook grauwe staar (cataract) op, waardoor de lens op den duur wit wordt...”
(Bron: Abessijnen en Somali rasclub Aby2000)

lees meer...

Retina Dysplasie (RD)

RD: Retina Dysplasie

“Dit is een aangeboren netvliesafwijking. Hierbij zijn er plooitjes in het netvlies. Het betreft een aandoening die reeds voor de geboorte aanwezig is, waarbij de 2 lagen van het netvlies niet goed aan elkaar vastzitten...”
(Bron: Kennel van Hildernisse)

lees meer...

Retina Dysplasia - He didn't ask for anything else then to be loved

Engelstalig artikel, opgedragen aan Joep the One Eyed

“RD, or Retinal Dysplasia is a genetic " fault" , the retina is not as it should be, some parts seem to have " folds or wrinkles" Through the special equipment it is seen as cloudy spots. This means that information that lands on these spots is not clear. Which means the cat has imperfect eyesight. It comes in different gradations, some cats only have one small spot and other have a retina that is so full of " cloudy spots" that you could say they see everything misty...”
(Bron: Zihuatanejo Norwegian Forest Cats)

lees meer...

Syndroom van Horner

Syndroom van Horner

“Het syndroom van Horner is een, meestal éénzijdige, oogafwijking. Het wordt veroorzaakt door beschadiging(en) van zenuwbanen, zowel centraal (in de hersenen) als perifeer (in het ruggenmerg en in de zenuwen die het oog aansturen).

Bij de kat kan een lymfosarcoom (kwaadaardige tumor), ter hoogte van de borstingang of in de borstholte zelf, oorzaak zijn van een Horner syndroom. Meestal echter kunnen we geen duidelijke oorzaak vinden en is er dus sprake van een idiopathische Horner...”
(Bron: Dierenkliniek Causus)

lees meer...

 
 
cattery van de Moeshoek, 2009
laatste update: 03 januari 2009
 

DISCLAIMER
Wanneer u een van de bovenstaande koppelingen bezoekt, gaat u naar een website die door een andere partij wordt bestuurd.
Cattery van de Moeshoek is niet verantwoordelijk voor de informatie of inhoud op andere sites.